Spionen som kom in från kylan!

 

Le Carré skrev en spionroman på 60-talet som beskrev hur Sovjet och USA spionerade på varandra. Efter det har en generation sett muren i Berlin falla och med spänning följt glasnost eran i det gamla Sovjet. Helt plötsligt fanns det en andra sida på Östersjön, en sida som faktiskt gick att besöka. Snabbt etablerades band till Estland, Lettland och Litauen men även Polen blev ett land som gick att besöka och handla med som alla andra länder. Vi fick glömma Västtyskland och Östtyskland och i stället bara prata om Tyskland. Få hade kunnat ana att vi skulle uppleva en tid av tillbakagång mot en spänd och orolig värld – en värld som Le Carré beskrev.

 

Värmek är idag en inköpscentral för el-, fjärrvärme-, och vattenverksamheter. Vi ser till att den bästa möjliga tekniken och de bästa tjänsterna finns tillgängliga för våra medlemmar genom våra ramavtal. För att det ska bli så bra som möjligt har Värmek arbetat länge med att implementera hållbarhetsaspekter i upphandlingarna, något som varit, och är, uppskattat av både våra medlemmar och våra upphandlade ramavtalsleverantörer.

 

Sedan en tid tillbaka har även säkerhetsfrågor blivit en del av hållbarhetsarbetet. Vår ambition är att all teknik som köps ska också vara säker. På så sätt förbättrar vi, sakta men säkert, säkerhetssituationen för våra medlemmar. Ny teknik ska inte öppna nya risker hos medlemmarna, tvärtom, risken och exponeringen ska minska. Detta är ett omfattande arbete och vi bedriver den tillsammans med våra medlemmar i första hand men också, lika viktigt, med våra ramavtalsleverantörer.

 

Energi- och vattenbranschen har arbetat med säkerhet under många år men de senaste 20 åren har inte intrång eller krigsförberedande kartläggning varit på våra näthinnor. Nu måste det nog bli så. Värmek har dialog med säkerhetsmyndigheter om läget i stort och med medlemmarna om särskilda händelser. Tyvärr kan vi konstatera att aktiviteten när det gäller att ta sig in och kartlägga har ökat markant de senaste två åren.

 

Vi som bransch och teknikköpare måste bli mer uppmärksamma. Det går aldrig att helt skydda sig men man kan vara förberedd. När Värmek började arbeta med att proaktivt ta tag i säkerhetsfrågorna så fann vi att det finns många goda exempel. Allt från leverantörer som snabbt ställde upp och placerade servrar för de molntjänster de erbjuder på svensk mark till krypteringar av känslig information. Jag är övertygad om att vi tillsammans kan se till att nå en säkerhetsnivå för energi- och vattenverksamheterna som är acceptabel.

 

Säkerhet gäller också försörjning av teknik och tjänster till våra medlemsföretag. Inom detta område finns lika mycket att göra. Här förlitar vi oss alla lite för mycket på att ”marknaden” alltid vill och kan leverera det vi behöver köpa. Värmek har sett att det inte alltid är fallet och när det inte sker måste det finnas en kraft som agerar samfällt och kraftfullt. Det gör Värmek idag men ju fler medlemmar som använder ramavtalen desto bättre kan Värmek agera för medlemmarnas räkning.

 

För att ytterligare stärka vår beredskap och veta vad som krävs och kommer att krävas av oss idag har FVUab initierat ett initiativ som syftar till att kartlägga den tekniska säkerheten på lokal nivå. Hur används tekniken och i vilka sammanhang finns den? Inbjudan har gått ut till samtliga medlemmar och jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med i projektet. Samma gäller här – ju fler som är med desto bättre blir resultatet. För mer information kontakta FVUab.

 

Det hela låter som en spionroman från 60-talet men det behöver inte vara det, bara vi är uppmärksamma och proaktiva. Det behöver heller inte vara ett begränsande villkor rätt hanterat. Teknik-, miljö- och affärsutveckling fortsätter i samma anda som tidigare men med tillägget att det ska vara säkert.

 

Peter Dahl