Biomassan räcker för att göra Sverige fossilfritt

Svenskt jord- och skogsbruk kan på ett hållbart sätt leverera den biomassa som behövs för att göra Sverige fossilfritt, skriver Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem, Lunds Universitet. Sverige har unika förutsättningar. Allt som krävs är rätt styrmedel.
En vanlig föreställning är att all den fossila olja vi använder i dag måste ersättas med motsvarande mängd biomassa och som då inte räcker till. I stället måste vi förflytta fokus till vilka behov vi kommer att ha i framtiden. En ny vetenskaplig studie, utförd på uppdrag av Näringsdepartementet, slår fast att vi kan uppnå en bra balans mellan ökad tillförsel av inhemsk biomassa och ökad avsättning inom olika sektorer.


Genom att också energieffektivisera och elektrifiera inom transport-, industri- och värmesektorn kan behovet av biomassa begränsas. Vi ser t ex ett minskat behov av fjärrvärme framöver, tack vare energieffektivare bostäder. Inom transportsektorn går effektiviseringen och elektrifieringen snabbt och Industrin jobbar också framgångsrikt med energieffektivisering och elektrifiering av processer.

 

För att ersätta alla fossila bränslen och råvaror kring 2040 krävs ytterligare cirka 50-60 TWh biomassa. Detta motsvarar en knapp femtioprocentig ökning av den biomassa vi använder idag för energiändamål. Drygt en tredjedel behövs som råvara inom kemi- och petrokemiindustrin medan resterande del behövs som biodrivmedel, för processenergi inom industrin samt för ökad elproduktion via kraftvärme.

 

ATL, debattinlägg av Pål Börjesson, 19 jan -17